sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Viidestoista lettu saapuu painajaisineen...

Me ei olla ihan varmoja, kannattaakohan sitä todella ihan jo mainettamme ajatellen aloittaa tästä, mistä nyt aiomme aloittaa, mutta se nyt kuitenkin on kokeiluistamme tällä hetkellä viimeisin. Samalla se valitettavasti sattuu olemaan myös pahinta, mitä Kokeileva Konditorio on koskaan saanut aikaiseksi.

Lettutaikinaanhan voi tunnetusti käyttää melkein mitä tahansa juomakelpoista nestettä. Maito tai vesi lienee peruslettutaikinaa ajatellen yleisimmät vaihtoehdot, mutta kivoja makuja voi etsiä korvaamalla sen esimerkiksi hyvällä mehulla tai kivennäisvedellä. Tai, rehellisyyden nimissä, itsehän emme ole kokeilleet, mutta sellaista ne kylillä huutelee. Niinpä keskikesän jouluisissa tunnelmissa saimme edellistä lettusatsia tehdessämme (Päärynälettuja. Olivat muuten hyviä!) loistoidean ensikerralla tehdäkin glögi-piparilettuja. Idea innosti kovasti ja kun lopulta noin viime torstaina päätimme ryhtyä tuumasta toimeen, odotimme siitä suorastaan laku-vaahtokarkkipullien veroista sensaatiota (laku-vaahtispullat ovat Kokeilevan Konditorion suuri ylpeydenaihe, josta lisää myöhemmin). Noh, tähän mennessä olette ehkä jo oivaltaneet, että sellaista niistä ei aivan tullut...

Teimme lähes normaalin lettutaikinan (meille se tarkoittaa siis 4dl maitoa, 1 kananmuna, reilu 1/2tl suolaa, 1 tl sokeria, puolikas tl vaniljasokeria, 2dl vehnäjauhoja ja 2rkl öljyä, kaikki sekaisin, puolen tunnin turvotus ja pannulle). Normaaliushan tosin katosi jo alkuunsa, kun maitopurkin sijaan jääkaapista otettiin glögitörppö. Muut aineet hämmennettiin glögin joukkoon ja ällöttävän marjapuuronpunainen litku viimeisteltiin murustelemalla reippahasti kaapista löytyneitä piparkakkuja sekaan. Satsin turvottua kaivoimme innoissamme lettupannun esiin ja paistoimme ensimmäiset testiletut. Kuitenkin jo ensimmäiset pienet puraisut saivat testiryhmän ilmeet valjuuntumaan - eihän tämän tältä pitänyt maistua... Pettymystä niellen julistimme, ettei tätä nyt kuitenkaan vielä tähän luovuteta! Jouluahan tässä haettiin eli kanelia vaan sekaan ja uudet maistiaiset. Maku oli edelleen lähinnä outo. Ei varsinaisesti paha, ei todellakaan hyvä, mutta outo. Seuraavaksi kaapista sekaan joukko piparitaikinasta tuttuja mausteita, sitten siirappia, fariinisokeria ja manteleita, joka välissä uusi testi, mutta ei se siitä somentunut. Päinvastoin viimeisten lettujen kohdalla tiesimme, että nyt ei enää maistu vain oudolle, tämä on jo ihan oikeasti pahaa! Jotkin jutut eivät vain toimi, vaikka odotukset olivat suuret. Kaikkien lisäilyjen jälkeen tulos oli annos hämmentävää lettutaikinanlitkua, jonka paistamisesta ei seurannut mitään hyvää, sensaatiosta puhumattakaan. Viimeisinä epätoivon hetkinä heitimme sekaan jo chiliäkin, mutta senkin jälkeen testiryhmän kommentti oli lähinnä: "Ei tässä kyllä se chili maistu, mut kaikki muu paha kyllä."
Lopulta päädyttiin tuumimaan, jospa siihen ois sekaan heittäny vielä esimerkiksi valkosipulia, pestoa, muskottipähkinää, mätää omenaa ja lihaliemikuution - maku ei nimittäin ois siitä enää pahentunut kuitenkaan. 

Aina oikein uskoa ei jaksa leipomiseen
tämän syöntihän on melkein itsemurhaa...

Ei siis ollut laku-vaahtispullan haastajaksi tästä. Joku kenties ajattelee, että kyllä me ollaan tyhmiä, kun ees kokeiltiin, mutta eipä sitä kaikkee kokeilematta tiedä. Ollaanpa me nyt kokeiltu, ettei teidän tarvitse. Kenties toisensorttisin suhtein (esimerkiksi ruokalusikallisen verran vajaa 4dl maitoa ja ruokalusikallinen glögiä) tästä olisi saanut aikaiseksi jotakin edes syömäkelpoista, mutta täytyy sanoa, että ei kyllä vähimmässäkään määrin kiinnosta edes kokeilla. Ajatukset glögi-pipariletuista huuhtoutuivat pöntöstä alas lopun taikinan mukana.

Huulillani outo maku letun paistuneen
glögin jälkimaku rypistää naamaa
yökötys käy päälle lailla laivueen
tätä suuhuni en pistä toista kertaa...


Kokeileva Konditorio kiittää ja kuittaa, ens kerralla tehdään jotain muuta.

P.S. Niistä päärynäletuista vielä. Resepti oli siis peruslettutaikinan, mutta lisäksi palasteltiin sekaan pari päärynää. Palaset aiheutti pientä haastetta paistamiseen, mutta letuista tuli ihan älyttömän hyviä! Tätä kehtais jo suositellakin. Hiveli jopa ei-niinkään-päärynän-ystävän makuhermoja. Ja päärynän sijastahan voi käyttää myös esimerkiksi omenaa. Hmm... tai porkkanaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti