keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Harjaa hampaat, huuhdo suu, hammaspeikko lannistuu

Seuraava herkku ei varsinaisesti kuulu Kokeilevan konditorion piiriin, sillä kerrankin sen tekemisessä seurattiin reseptiä. Tosin onhan uuden reseptinkin kokeilu kokeilua. Ja tästä tuli sitä paitsi niin mielettömän hyvää, että pakko se on kanssanne jakaa. Ei tällä kakulla turhaan klassikon mainetta ole!

Kondensoidusta maidosta keitelty toffee on ollut pitkään kokeilulistalla ja viimeinkin se päätyi arvoiseensa tuotokseen. Keittiön uumenissa syntyi siis Banoffee. Vaikka banaani on terveellistä, tätä kakkua ei kyllä varmasti Hammaslääkäriliitto suosittele.
 
Kaakaojauheen olisi saanut kauniimminkin, jos omistaisi tarpeeksi pienen siivilän...

Resepti löytyy suunnilleen jokaisesta ruokablogista ja -lehdestä, me päädyimme ottamaan sen HS:n sivuilta.

Pohja:

250 g digestive-, kaura- tai muita vastaavia keksejä (meillä Digestivejä)
100 g voita tai margariinia

Täyte:

1 tlk (397 g) sokeroitua maitotiivistettä eli kondensoitua maitoa
3 banaania
2 rkl sitruunamehua
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
1–2 rkl sokeria
(ripaus pikakahvijauhetta)

Päälle:

kaakao- tai pikakahvijauhetta tai banaaniviipaleita

Irrota maitotölkistä etiketti. Laita koko avaamaton tölkki kattilaan kiehuvaan veteen, niin että tölkki on veden peitossa. Keitä miedolla lämmöllä noin 3 tuntia. Lisää kattilaan vettä keittämisen aikana.

Murenna sillä välin keksit hienoksi ja sulata rasva. Sekoita ainekset yhteen. Laita irtopohjavuoan (halkaisija noin 24 cm) pohjalle leivinpaperi. Painele keksiseos tiukasti vuoan pohjalle ja hieman myös reunoille. (Digestivekekseistä tulee helposti mureneva pohja, kaurakekseistä kovempi.) Anna kovettua hyvin jääkaapissa.

Kun maitotölkkiä on keitetty noin 3 tuntia, ota se pois kattilasta ja anna hieman jäähtyä. Avaa tölkki: maito on kiehunut toffeeksi. Sekoita toffee ja kaada kovettuneen pohjan päälle. Laita vuoka takaisin jääkaappiin, jotta kinuski hieman tanakoituu.

Vaahdota kerma, mausta sokerilla ja halutessasi pikakahvijauheella. Kuori ja viipaloi banaanit. Valuta banaanipalojen päälle vähän sitruunamehua, jotta palat eivät tummu.

Irrota pohja varovasti veitsen avulla vuoasta. Lado banaaniviipaleet kinuskin päälle. (Säästä halutessasi viipaleita kakun koristeeksikin.) Lusikoi banaanien päälle kermavaahto.

Koristele torttu esimerkiksi muutamalla banaaniviipaleella. Banoffeen koristeluun kuuluu perinteisesti kaakao- tai pikakahvijauhe. Sihtaa jauhetta kakun pintaan vasta juuri ennen tarjoilua.


Saattaa kuulostaa monimutkaiselta ja vaivalloiselta, mutta meistä haastavinta oli lähinnä venyttää pinnaa maidon keittämisen ajan. Tahdon kärsivällisyyttä. NYT HETI!

Hahaa! Eipä sitten tehtykään tätä aivan täysin ohjeen mukaan, sillä kaapista ei löytynyt sitruunamehua. Kerrottakoon siis, että banaaninpalaset pysyvät aivan hyvinä kerman alla - vielä parinkin päivän päästä. Pikakahvijauhekin jäi suosiolla pois. Lisäksi käytimme vain kaksi banaania (olivat aika isoja). Eli kakku täyttää sittenkin KK:n vaatimukset! ;)

Kaikkia luonnonlakeja uhmaten, banoffee saattoi muuten olla vielä jopa himpun verran parempaa seuraavana päivänä.

Huonot valokuvaustaidot yhdistettynä Banoffeen värittömyyteen eivät välttämättä houkuttele, mutta älkää antako sen hämätä

Ja sitten varaamaan hammaslääkäriaikaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti